Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

12 αρχές για την ενίσχυση του αυτοσυναισθήματος

12 αρχές για την ενίσχυση του αυτοσυναισθήματος
(από τις σημειώσεις της σχολικής ψυχολογίας του κ. Κολιάδη, ΠΤΔΕ Αθήνα 2005)

1. Να αναγνωρίζετε την προσπάθεια και τη βελτίωση αντί να απαιτείτε την επιτυχία και την τελειοποίηση.

2. Μην ξεχνάτε να τα συγχαίρετε και να τα ενθαρρύνετε σε κάθε τους βήμα ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι. Να είστε ειλικρινείς στους επαίνους σας για να τους πιστέψουν και τα παιδιά σας.

3. Δώστε τους να καταλάβουν ότι το να έρθουν πρώτοι δεν έχει τόση σημασία όση το να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

4. Μάθετέ τα να βάζουν ρεαλιστικούς στόχους και να μην τους αναθέτετε εργασίες που είναι πάνω από τις δυνατότητες τους. Υπερβολικές απαιτήσεις οδηγούν στην αποτυχία και την αποθάρρυνση.

5. Αποφεύγετε την υπενθύμιση αποτυχιών και μην τονίζετε τις αδυναμίες τους γιατί αυτό οδηγεί στην ηττοπάθεια. Αντίθετα συγκεντρώστε την προσοχή σας στα θετικά τους σημεία.

6. Αποφύγετε τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα παιδιά.

7. Περνάμε το μήνυμα ότι δεν είναι εύκολο να τα μάθουμε όλα από την πρώτη φορά. Μια αποτυχία δεν θέτει υπο αμφισβήτηση την εξυπνάδα τους ούτε την αγάπη των γονιών τους.

8. Δίνετε ευκαιρίες για δραστηριότητες, πρωτοβουλίες υπευθυνότητα και αυτονομία έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους και να αισθάνονται ότι είναι ικανά και επιδέξια.

9. Παρέχετε εμπειρίες στις οποίες μπορούν να πετύχουν και διδάξτε τους στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

10. Οι προσδοκίες επηρεάζουν άμεσα την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Πείτε τους ότι είναι ικανά, έχουν δυνατότητες και ότι τα αγαπάτε και τα νοιάζεστε πολύ.

11. Δεχτείτε τα παιδιά σας όπως είναι και πιστέψτε σ’αυτά για να μπορέσουν κι εκείνα να πιστέψουν στον εαυτό τους.

12. Να είστε καλό πρότυπο. Να σκέφτεστε θετικά και να χρησιμοποιείτε τις εμπειρίες σας για τη συνεχή σας βελτίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.