Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη και 13 σήμερα!

Με αφορμή κάτι που ειπώθηκε στην τάξη σήμερα και ομολογουμένως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, σκέφτηκα να αναφερθώ στη σημερινή μέρα. Τρίτη και 13 του μήνα σήμερα και ο λαός μας συνηθίζει να πιστεύει διάφορες προλήψεις για τη μέρα αυτή, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. 
Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού για δυο λόγους. Κατά πρώτον, Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Η βυζαντινή αυτοκρατορία δε συνήλθε ποτέ από την άλωση αυτή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β τον Πορθητή την Τρίτη 29 Απριλίου 1453. Από τότε, δεν γίνονταν ποτέ γιορτές και γλέντια  την Τρίτη και τα σπίτια δεν δέχονταν επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μην ξεχάσουν οι Έλληνες ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ιστορίας μας.
Ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος από την αρχαιότητα και συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες μέρες Τρίτη και Παρασκευή. Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το δώδεκα είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, 12 οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι μαθητές του Χριστού, 12 τα Ευαγγέλια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή. Γενικότερα το 13 μπορεί να θεωρείται κακός αριθμός επειδή είναι πρώτος, κατά συνέπεια όταν μια ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα 2 ή στα 3 ή στα 4 ή στα 6 πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει κι αυτό θεωρήθηκε το κακό.
Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν ταιριάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Προέρχεται πιθανότατα από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Επιπλέον λέγεται  σε θρύλους πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, ενώ η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα η Παρασκευή.
Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνιφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Επίσης, η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.

διασκευή από τα άρθρα: http://www.madata.gr/diafora/stranges/235573.html
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/442914/giati-theoreitai-grousouziki-i-triti-kai-13/

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.