Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Κατασκευές της φύσης!


    Σήμερα διαβάσαμε στη γλώσσα για τις κατασκευές της φύσης. Είδαμε πως πολλά ζώα στον πλανήτη μας είναι εργάτες που δουλεύουν σκληρά για να χτίσουν τις φωλιές τους. Μας ζητήθηκε μάλιστα να συγκρίνουμε τις κατασκευές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Στην άσκηση 2 της σελίδας 9, μας ζητάει να περιγράψουμε μια ανθρώπινη κατασκευή, όπως για παράδειγμα τον Λευκό Πύργο, αλλά και μια κατασκευή ενός ζώου. Σκέφτηκα λοιπόν να σας δείξω σήμερα το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών για να έχετε ένα ερέθισμα να αναπτύξετε στη έκθεσή σας.
    Για να δουν πώς μοιάζει το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών, μια ομάδα ερευνητών έριξε τσιμέντο για 3 συνεχόμενες μέρες σε μια εγκαταλειμμένη φωλιά. Χώρεσαν 10 τόνοι τσιμέντο. Μετά από έναν μήνα άρχισαν οι ανασκαφές και χρειάσθηκαν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Αυτό που ανακάλυψαν, όπως θα δείτε, ήταν εντυπωσιακότατο!!! Μια ολόκληρη "πόλη", με δρόμους, κατοικίες και εξαερισμό. Όλα δείχνουν σαν να ήταν σχεδιασμένα από αρχιτέκτονα. Αυτή η κολοσσιαία πόλη δημιουργήθηκε με την σκληρή εργασία ολόκληρης της κοινότητας των μυρμηγκιών , που αποδείχτηκε εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη στον σκοπό της. Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμήγκια αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης. 
     Απολαύστε το βίντεο και περιμένω με αγωνία τις περιγραφές σας γι' αυτό που θα δείτε!!!
Με αγάπη,
η δασκάλα σας

11 σχόλια:

 1. Κυρία Ελένη η μυρμηγκοφωλιά είναι πολύ μεγάλη και πολύ εντυπωσιακή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαρια και Ηλιανα4 Μαΐου 2011 στις 12:56 μ.μ.

  τελείο βιντεό!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι φοβερό τι μπορούν να κανούν τα μυρμήγκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κυρία το βίντεο ήταν τέλειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ μεγάλη φωλιά έχουν τα μυρμήγκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κώστας Λαζαρίδης4 Μαΐου 2011 στις 1:01 μ.μ.

  Φοβερό το τι μπορούν να κάνουν τα μυρμήγκια για να ζήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. θοδωρης και αργυρης4 Μαΐου 2011 στις 1:06 μ.μ.

  εμενα και ο αργυρης μας αρεσε που ειδαμε το βυντεο με την μυρμηγκοφωλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Tα μυρμήγκια είναι πολύ έξυπνα.Εγώ έμεινα άφωνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τέλεια η μυρμηγκοφωλιά κυρία!!!


  Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.