Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γιουσούφ ή Μάριο;

Με αφορμή την άσκηση 1 της σελίδας 44 στο Τ.Ε, αποφασίσαμε να θυμηθούμε τα βασικά σημεία μιας παραγράφου.



Η παράγραφος είναι ένα σύνολο προτάσεων με ολοκληρωμένο νόημα.  Κάθε κείμενο αποτελείται από παραγράφους καθεμία από τις οποίες αναπτύσσει μια πλευρά του θέματος του κειμένου. Κάθε παράγραφος διαθέτει αυτονομία γιατί αναπτύσσει μια πλευρά του θέματος του κειμένου αλλά ταυτόχρονα συνδέεται νοηματικά με τις άλλες παραγράφους του κειμένου.

Η δομή της παραγράφου:

1.     Θεματική πρόταση:
Παρουσιάζει επιγραμματικά το θέμα, την κύρια ιδέα της παραγράφου.

2.     Λεπτομέρειες ή σχόλια:
Αναλύω, αναπτύσσω το θέμα της παραγράφου

3.     Κατακλείδα (όχι πάντα):
Αποτελεί το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση του θέματος ή συνοψίζει όσα έχουν αναφερθεί στα σχόλια για το θέμα της παραγράφου ή μας μεταβαίνει ομαλά στην άλλη παράγραφο.

 Αφού λοιπόν διαβάσαμε την άσκηση από το βιβλίο, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις ιδέες που θα αναπτύξουμε. 




Ένας μαθητής σκέφτηκε να κυκλώσει στον παγκόσμιο χάρτη της τάξης μας τα δυο αυτά μέρη ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των συνθηκών που επικρατούν.



Αφού σκεφτήκαμε τα χαρακτηριστικά του κλίματος των δυο περιοχών, αποφασίσαμε να γράψουμε τις ιδέες μας στον πίνακα και έπειτα για να εξασκηθούμε και στο tagxedo ηλεκτρονικά:




Στη συνέχεια ήρθε η ώρα της ανάπτυξης των ιδεών μας. Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε μερικές παραγράφους. Η θεματική πρόταση,οι λεπτομέρειες και η κατακλείδα είναι χρωματισμένες, ώστε να μπορείτε να τις ξεχωρίσετε!

γράφει ο Τζόκερ
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από το Μάριο που μένει στο κέντρο της Ρώμης. Να παίζω μαζί του ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα πιο προχωρημένα video-games. Θα ήταν ευκαιρία να με ξεναγήσει στα αξιοθέατα, θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ το Κολοσσαίο, και να δοκιμάσω τις υπέροχες και γευστικές μακαρονάδες. Θα ήταν μια φανταστική εμπειρία!!!

γράφει ο Πύραυλος

Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από το Γιουσούφ, που ζει στο Μαρόκο. Θα μου άρεσε πολύ να πάω, γιατί θα ερχόμουν σε επαφή με τον πολιτισμό του Μαρόκο, με τους ανθρώπους από διάφορες χώρες και γιατί θέλω να πάω σε ένα μέρος με διαφορετικές συνθήκες ζωής από τις δικές μου. Απ’ ό,τι ξέρω το Μαρόκο έχει πάντα καλό καιρό. Το σκέφτομαι να πάω, αφού εκεί θα έχω πολλούς φίλους και μία διαφορετική ζωή! 

γράφει ο Guitar Hero Man
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από τον Μάριο που ζει στην Ιταλία. Πιστεύω ότι η Ρώμη που ζει ο Μάριος θα είναι πολύ ωραία εμπειρία. Επίσης δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς υπολογιστή, γιατί μου αρέσει πολύ!!! Θα μπορούσα να δω το γιγάντιο και ιστορικό Κολοσσαίο. Στο δυτικό πολιτισμό υπάρχουν πολλά εμπορικά κέντρα. Μπορείς, επίσης, να φας πολλές πίτσες και μακαρονάδες. Γι’ αυτό τον προτιμάω!

γράφει η Πεταλούδα
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από τον Γιουσούφ που ζει στο ξακουστό Μαρόκο. Πιστεύω πως θα μου άρεσε περισσότερο στο Μαρόκο, γιατί είναι ένα μέρος εξωτικό και παράξενο. Θα ήθελα να δοκιμάσω από αυτό το φαγητό τους, αλλά θα ήθελα κιόλας να μπερδευτώ με τα αρώματα ,τις μυρωδιές, τα χρώματα και τον τουρισμό. Μου αρέσει να γνωρίζω πράγματα διαφορετικά από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα ή σε μια χώρα που μοιάζει με την ζωή στα μέρη μου. Θέλω να εξερευνώ και να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα όπως αυτό.

γράφει ο Bill 102
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από τον Μάριο που ζει στην Ρώμη γνωστή ως αιώνια πόλη. Θέλω πολύ να επισκεφθώ τα  φημισμένα  αξιοθέατα της. Με εξυπηρετεί πολύ επειδή μένει στο κέντρο της Ρώμης. Επίσης έχουμε πολλά  κοινά ενδιαφέροντα. Παίζω και εγώ παιχνίδια δράσης στον υπολογιστή και μου αρέσει ο κινηματογράφος. Ελπίζω να κάνουμε καλή παρέα και θα ήθελα να τον φιλοξενήσω και εγώ στην Ελλάδα.  

γράφει η Ζoe
  Θα  ήθελα να φιλοξενηθώ από τον Μάριο που ζει στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας. Η Ρώμη διάσημα αξιοθέατα και έχει όμορφα μέρη για να επισκεφτείς. Ακόμη έχει μεγάλους κινηματογράφους και εμπορικά κέντρα. Επίσης η Ιταλία είναι γεμάτη με καταστήματα των αγαπημένων μου ιταλικών φαγητών όπως πίτσες και μακαρονάδες. Μπορείς να περπατήσεις μέσα στους δρόμους της όμορφης πόλης, χαζεύοντας τριγύρω.  Πιστεύω ότι θα περνούσα ωραίες στιγμές, γιατί έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα στο τρόπο ζωής με τον Μάριο.

γράφει η Τιρκουάζ νεράιδα
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από το Γιουσούφ , στο εξωτικό, ψυχαγωγικό Μαρόκο . Το Μαρόκο είναι ένα κράτος στη νοτιοδυτική Αφρική. Θέλω να με φιλοξενήσει ο Γιουσούφ διότι θέλω να εξερευνήσω την έρημο ,να αγοράσω από τα ξακουστά παζάρια και να μπλεχτώ στα ευωδιαστά μυρωδικά & να ακούσω τις μαροκινές ,να μάθω για τον πολιτισμό τους και τέλος να χαλαρώσω στις εξωτικές παραλίες του Μαρόκου. 

γράφει ο χακεράς

Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από τον Μάριο. Πάντα ήθελα να πάω στην Ρώμη στην Ιταλίας. Επίσης θα ήθελα να δω την ζωή του και γενικά την ζωή στην Ρώμη. Θα ήθελα να με ξεναγήσει στο Κολοσσαίο. Θα ήθελα να πάω κινηματογράφο μαζί του και να δούμε καμία ταινία δράσης. Όταν τελειώσουμε την ξενάγηση θα ήθελα να κάτσουμε να παίξουμε βιντεοπαιχνίδια. Θα περνάγαμε τέλεια μαζί.

γράφει ο Άγνωστος Χ
Θα ήθελα να φιλοξενηθώ  από τον Μάριο π ου ζει στην Ιταλία. Πιστεύω ότι η Ρώμη που ζει ο Μάριος θα είναι πολύ ωραία εμπειρία. Επίσης δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς υπολογιστή. Θα μπορούσα να δω το γιγάντιο και ιστορικό Κολοσσαίο. Στο κέντρο της πόλης μπορώ να δω πολλά τουριστικά μαγαζιά με διάφορα ενθύμια για την Ρώμη!!! Για φαγητό θα μπορούσα να φάω μια μεγάλη μακαρονάδα ή πίτσα, πατάτες τηγανητές και στο τέλος ένα δροσερό παγωτό! Πριν φύγω θα έβλεπα μια ωραία ρομαντική ταινία στον κινηματογράφο της Ρώμης!


γράφει ο  Ισοβίτης191

Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από το Μάριο επειδή ζει στην Ιταλία στο κέντρο της Ρωμης.Επισης άλλος ένας λόγος είναι ότι θα με ξεναγούσε στο Βατικανό η και στο Κολοσσαίο κι επίσης θα γνωρίσω σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο της μόδας. Το καλύτερο είναι ότι θα είχαμε διάφορες  επιλογές όπως ο υπολογιστής, το σινεμά και πολλές άλλες δραστηριότητες γιατί έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Επιπλέον θα μάθω την Ιταλική γλώσσα, άλλα βέβαια το καλύτερο από όλα ότι θα δω αμάξια που δεν έχουν βγει στην Ελλάδα όπως: η Ferrari fiorano 599,το Alfa Romeo gullieta  gt4 και άλλα ιταλικά αμάξια..........



Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Κατερίνα για την πολύτιμη βοήθειά της!

11 σχόλια:

  1. Ουάου, είναι τέλεια!!! Μου αρέσουν όλα!!! Μπράβο σας παιδιά!!!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραια μπραβο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ θα προτιμούσα να πάω στην Ιταλία στον Μάριο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί τα περισσότερα αγόρια προτιμούν την Ιταλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς υπολογηστή και μάλλον δεν τους αρέσει η εξοχή Πεταλούδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω...Εγώ προτιμώ τον Μάριο που ζει στην Ιταλία γιατί μου αρέσει εκείνο το μέρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εμενα γιατι το μερος εκει ειναι πολυ ωραιο και μου αρεσει .Επισης θα το εκανα για τα αμαξια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα;Όλο τα ίδια κ' τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ ωραία παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπράβο , παιδιά .Πολύ καλή δουλειά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.