Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το fast food μειώνει το δείκτη νοημοσύνης

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά πλαστικό φαγητό (fast food) έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με άλλα που καταναλώνουν φαγητό από φρέσκα υλικά, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη.



Ευφυία στο… πιάτο
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Γκόλντσμιθς, εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 παιδιών από τη Σκωτία ηλικίας από τριών έως πέντε ετών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες – πόσο συχνά δηλαδή έτρωγαν έτοιμο ή σπιτικό φαγητό.
Είδαν λοιπόν, πως όσα παιδιά έτρωγαν σπιτικό φαγητό, είχαν ανεπτυγμένη τη γνωστική τους ικανότητα. Αντιθέτως, τα παιδιά που κατανάλωναν συχνά γρήγορο φαγητό, μακροπρόθεσμα επηρέαζε τον δείκτη νοημοσύνης τους.
«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυτό είναι κοινή λογική» εξηγεί η δρ Σόφι Φον Στουμ από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
Παλαιότερα ευρήματα
Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είχε δείξει ότι ενώ η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων ενίσχυε τη νοημοσύνη, τα παιδιά μέχρι τριών ετών που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ηλικία χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology & Community Health» το 2010, τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό όπως π.χ. πίτσες, πατατάκια και μπισκότα, πριν από την ηλικία των τριών ετών, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία να έχουν χαμηλότερο IQ από ό,τι παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά.
Μήπως, τελικά, πρέπει να τρώμε περισσότερο από το φαγητό της μαμάς;;;
διασκευή του άρθρου από το: tovima.gr

9 σχόλια:

  1. εχετε δικιο γιατι μειωνουν τη νοημοσηνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία η ιδέα σας αυτή είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά και σημαντική για εμάς τα παιδιά που καταναλώνουμε πολύ συχνά τέτοια πράγματα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Το fast food δεν έχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμένει σε εγρήγορση και να αναπτύσσεται σωστά. Σκέψου απλά πόση βιταμίνη C έχει ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού σε σχέση με έναν που αγοράζουμε.

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε ότι φυσικός χυμός έχει περισσότερη βιταμίνη από ένα αγορασμένο χυμό

      Διαγραφή
  4. Δεν πειραζει το εμαθες τωρα Chris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.