Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Διαλέγω το λογοτεχνικό βιβλίο που μου ταιριάζει

Πολλά παιδιά ενδιαφέρονται για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, κάτι που κατά τη γνώμη μου, έχει πολλαπλά οφέλη για τον μαθητή. 



  • Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε το τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο που διαβάσαμε, θα διαπιστώσουμε πως δε θυμόμαστε να διαβάζουμε λέξεις, αλλά παραστάσεις που φτιάξαμε μόνοι μας στο μυαλό μας. Έτσι, λοιπόν, η ανάγνωση δίνει «τροφή» στη φαντασία μας και μας κάνει να γινόμαστε και στην πραγματικότητά μας πιο ευφάνταστοι.
  • Μπορούμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε. Έτσι, ο λόγος μας δεν είναι βαρετός και στους άλλους αρέσει να ακούνε αυτό που έχουμε να πούμε, γιατί όχι μόνο ακούγεται ωραία, αλλά το καταλαβαίνουν και καλύτερα.
  • Μπορούμε να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα. Δεν είναι πιο εύκολο να βλέπουμε τις λέξεις που λένε αγαπημένοι μας ήρωες και να τις θυμόμαστε απ' το να πρέπει να τις μάθουμε απέξω για ορθογραφία στο σχολείο;
  • Γνωρίζουμε άλλους κόσμους, τις σκέψεις άλλων ανθρώπων και το πώς αντιδρούν άλλοι σε κάποιες καταστάσεις που μας δημιουργούν πρόβλημα. Έτσι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, καλύτερα αδέλφια, καλύτεροι άνθρωποι! Είναι σαν να ταξιδεύουμε με τη σκέψη, όχι μόνο σε άλλους τόπους, αλλά και μέσα στο μυαλό άλλων ανθρώπων!
  • Μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Δε συμφωνείτε ότι το να ψάχνουμε μόνοι μας για απαντήσεις μας βοηθά να μαθαίνουμε καλύτερα απ' το να μας βάζουν να μαθαίνουμε σελίδες επί σελίδων απέξω στο σχολείο;
  • Προσφέρουν ένα κάρο ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα! Από βιβλία μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις, να κάνεις χειροτεχνίες, να δεις σχέδια και ζωγραφιές, ακόμα και να γράψεις τη δική σου ιστορία ή το δικό σου ποίημα από μια έμπνευση που σου έδωσε μια άλλη ιστορία που διάβασες.
  • Είναι απλά τόσο απολαυστικό να κάθεσαι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, εκεί που σκάει το κύμα ή σε μια ζεστή γωνιά στο καθιστικό ή στο κρεβάτι σου και να διαβάζεις μια όμορφη ιστορία!
Γι' αυτό, λοιπόν, προτείνω, την επόμενη φορά που θα έχουμε ευέλικτη ζώνη,   να ξεκινήσουμε σιγά σιγά τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην τάξη, φέρνοντας μαζί το αγαπημένο μας βιβλίο. Παράλληλα, μπορείτε να ενημερώνεστε για διάφορα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας από το φιλικό μας ιστολόγιο "Παιδική Λογοτεχνία", καθώς και από τα υπόλοιπα σχετικά ιστολόγια στην αριστερή στήλη.

11 σχόλια:

  1. Εκπληκτικο το τι μπορεις να μαθεις απο ενα οποιοδηποτε λογοτεχνικο βιβλιο.Απιστευτο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά αυτό είναι το τέλειο.Ειδικά εάν δεν κάνουμε μαθήματα στο σπίτι και τα κάνουμε στην τάξη!Και το βραδάκι λίγο πριν κοιμηθούμε να διαβάζουμε ένα κεφάλαιο από το λογοτεχνικό μας βιβλίο.Μετά το πρωί ξυπνάμε με το βιβλίο μας αγκαλιά.Αυτό είναι το πιο τέλειο απ'όλα!!!...

      Διαγραφή
    2. Στο χέρι σας είναι... Αν είστε ήσυχοι, ο καθένας που μπορεί βοηθάει τα παιδιά στην ομάδα του (εννοώ να βοηθάει, όχι να λέει τις απαντήσεις!) θα τελειώνουμε τις δουλειές στο σχολείο και στο σπίτι θα έχετε αυτό ακριβώς που περιγράφεις τόσο όμορφα!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο, μπράβο, πολύ ωραία τα λέτε και συμφωνούμε απόλυτα! ...ευχαριστούμε και για την παραπομπή, αν και το blog με τις κριτικές είναι περισσότερο για γονείς και εκπαιδευτικούς, τα παιδιά θα το βαρεθούν :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα διαβάζουμε μόνο τους τίτλους τότε!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική ανάρτηση! Η καλύτερη απάντηση στα καταναγκαστικά "πρέπει" που συνοδεύουν την επαφή με τη λογοτεχνία! Θα την αναδημοσιεύσουμε λίαν συντόμως!
    Καλημέρα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια και έχετε βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάγνωσης και της αγάπης για τα βιβλία, μια επίσκεψη στο δικτυακό τόπο http://www.bookbook.gr/ θα σας δώσει πολλά καύσιμα για να προχωρήσετε γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕβΕ και ΠΥΡΑΥΛΟΣ!!!...5 Οκτωβρίου 2012 στις 12:16 μ.μ.

      Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Μάνθο για την πληροφορία.Θα μπούμε να το δούμε!!!...

      Διαγραφή
  6. Είναι όντως πολύ διασκεδαστικό.Ευχαριστούμε κύριε Μάνθο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δικιο εχει η πεταλουδα ειναι πολυ διασκεδαστικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.