Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Υπάρχω γιατί υπάρχουμε!

Μια ιστορία που θα μας βάλει σε σκέψεις

Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: 



Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σʼ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σʼ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν “Unity” που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη “Unity”στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»

Υπάρχω γιατί υπάρχουμε!

Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παιχνίδι και σε ένα Γυμνάσιο της χώρας μας με την διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε ένα γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα.

Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. 
Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιχνιδιού, απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι το όλο παίγνιο ήταν στημένο από ξένα κέντρα εξουσίας.

Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε την δέουσα τάξη, πλησίασε το παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του. Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά ‘Σκασίλα μου’.
Η φράση αυτή, στη γλώσσα της εν λόγω χώρας, σημαίνει ‘υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και το βρίσκω απολύτως φυσικό’.

Τα σχόλια, δικά σας, παιδιά μου!
Πηγή: Διασκευή της ανάρτησης που διαβάσαμε εδώ.

21 σχόλια:

  1. Ντροπη μας!!! Αλλα που θα παει καποιο μερα θα ημαστε εμεις στη θεση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθείς από το εγώ στο εμείς, Ελένη μου. Θέλει συνεχόμενη προσπάθεια...

      Διαγραφή
  2. κυρια αν ημουν εγω θα το μοιραζομουν με τους αλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NA KAI KATI ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΖΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΛΛΗΝΕΣ!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δικιο εχεις πυραυλε !!!!!!!!!! που καταντησαμε?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς που είστε η νέα γενιά, μπορείτε να βλέπετε τα λάθη των μεγαλυτέρων και να προσπαθήσετε να φτιάξετε μια κοινωνία που να στηρίζεται στο UBUNTU και όχι στο "ο καθένας για την πάρτη του". Αυτό μας έφαγε σα χώρα νομίζω. Ο καθένας κοιτάζει να βολέψει τον εαυτό του, ανεξάρτητα από το αν θα αδικήσει κάποιο συνάνθρωπό του.

      Διαγραφή
    2. Εχετε απολιτο δικιο κυρια αν ο καθενας δεν κοιταζε τον εαυτο του τωρα η χωρα μας θα πεταγε.Ολοι οι υπουργοι κοιταζουν να δουν πως θα βολευτουνε αυτοι για εμας καρφι δεν τους καιγετε.τα ιδια
      Για αυτο εμεις τουλαχιστον μην κανουμε λαθη!!!!!

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο οι υπουργοί που σκέφτονται έτσι. Νομίζω πως όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, κοιτάζει πως να επωφεληθεί ο ίδιος, αδιαφορώντας για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

      Διαγραφή
    4. Σε αυτο συμφωνω σιγουρα !!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Ειδατε κυρια τι γινετε στον κοσμο?Και με αφτο που ειπατε στιν ταξη ο Χριστος και η Παναγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δικιο εχεις νεραιδα. Ο κοσμος εχει εξελιχθει ασχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία,τα παιδιά από την Ελλάδα,τι σκέφτονταν εκείνη την ώρα;Αν γινόταν αυτό στην τάξη μας,τι νομίζατε ότι θα γινόταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως και στην τάξη μας, από την πλειοψηφία θα γινόταν το ίδιο... Αλλά η χρονιά μόλις ξεκίνησε και έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.... :)

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.