Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου

Το έτος 626 μ.Χ., και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Πέρσες και τους Αβάρους. Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. 
Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνομένων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.
Την 8η Αυγούστου του 626 μ.Χ., η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ». 

«Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,

ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,

ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».

.

Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό!!!!
Πηγαίνουμε στον παρακάτω σύνδεσμο και προσπαθούμε να κάνουμε την άσκηση 4 του τετραδίου εργασιών, χωρίς μολύβι αυτή τη φορά!!!!

https://sites.google.com/site/eltaksi/istoria

Ελπίζω να σας αρέσει, ζουζουνάκια μου!!!

6 σχόλια:

 1. εεεεεεε καλο ειναι ε οχι και το καλυτερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σου φάνηκε δύσκολο στο χειρισμό; Και μην ξεχνάς να γράφεις όνομα παρακαλώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ωχ ναι Αναστασια εδω δεν μπορω να το χειρηστω καλα κατι μου βγαζει και δεν ξερω τι να κανω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ25 Ιανουαρίου 2011 στις 1:50 μ.μ.

  τελειο ειναι να βαλετε και αλλες ασκησεις και στη γλωσσα και σε ολα τα μαθηματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειναι πολυ ωραιω κυρια ελενη μου αρεσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.