Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Greeklish; Όχι, ευχαριστώ!

Θα σας πω ένα μυστικό! Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο για τα προβλήματα ορθογραφίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι που χρησιμοποιούν το ιντερνετ, το msn, το facebook καθώς και ορισμένα κινητά τηλέφωνα. Γράφουν στα ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες, τα λεγόμενα greeklish! Φαντάζομαι όλοι μας το έχουμε κάνει. Αντιγράφω από το άρθρο, που θα το βρείτε εδώ, ένα μικρό απόσπασμα που θα σας κάνει να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

O Βαγγέλης Πελεκάνος είναι ναυπηγός- μηχανολόγος μηχανικός και επί επτά χρόνια έκανε χρήση του διαδεδομένου τρόπου γραφής greeklish όπου οι ελληνικές λέξεις αποδίδονται με λατινικούς χαρακτήρες. Οπως εξηγεί όμως, τους τελευταίους τρεις μήνες απέβαλε από την καθημερινότητά του κάθε στοιχείο αυτής της γραφής και χρησιμοποιεί παντού πλέον την ελληνική γλώσσα. « Άρχισα να παρατηρώ ότι κάθε φορά που χρειαζόταν να γράψω στα ελληνικά, δυσκολευόμουν. Εκανα εκφραστικά αλλά κυρίως ορθογραφικά λάθη. Ετσι, πήρα την απόφαση να μην ξαναχρησιμοποιήσω λατινικούς χαρακτήρες» λέει ο 25χρονος και προσθέτει ότι με τα greeklish ενώ αρχικά δίνεται η εντύπωση ότι γράφεις λιγότερο, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. «Σε πολλές περιπτώσεις η αντιστοιχία των γραμμάτων αλλάζει, γίνεται διπλή. Οπως για παράδειγμα για να γράψεις το “θ” χρησιμοποιείς “th”. Ακόμα και στην όψη, όμως, ένα κείμενο γραμμένο στα ελληνικά είναι πιο ευανάγνωστο και εμφανίσιμο. Πλέον, έχω διορθώσει σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά μου και δεν νομίζω ότι θα ξαναγράψω greeklish».


Πολλοί από σας, χρησιμοποιείτε τη λατινική αυτή γραφή και είστε 10 μόλις χρονών. Σκέφτομαι λοιπόν πώς αφού αυτός ο κύριος στο άρθρο, που είναι μεγάλος, δυσκολευόταν με την ορθογραφία του και την έκφραση του, φανταστείτε πόσο κακό θα κάνει σε σας μια τέτοια συνήθεια. Κι αυτό γιατί εσείς τώρα μαθαίνετε την ελληνική γλώσσα! Πώς γίνεται από τη μια να μαθαίνουμε ότι όλα τα ρήματα γράφονται με ω κι από την άλλη να γράφουμε "diavazo ta mathimata mou" στον υπολογιστή; Κάποια στιγμή, το μυαλό μας θα μπερδευτεί! Τι να κάνετε; Να γράφετε πάντα ελληνικά! Έτσι θα ωφεληθείτε με πολλούς τρόπους: 

  1. 1.Μαθαίνετε να γράφετε γρήγορα στον υπολογιστή γιατί θα εξασκηθείτε με τον καιρό.
  2. 2.Μαθαίνετε ορθογραφία, αφού πλέον ο υπολογιστής κάνει διόρθωση και κοκκινίζει τις λέξεις που είναι γραμμένες λάθος ή που δεν έχουν τόνο. Μάλιστα σας δίνει και επιλογές διόρθωσης, οπότε θα μπορείτε να διαλέξετε!


Επιπλέον, δεν φαντάζομαι κανέναν Άγγλο, αν ήταν σε ανάλογη θέση, να έγραφε "Αι λοβ γιου", ούτε κανένας Γερμανός θα έγραφε "Ιχ λιμπε ντιχ". Όλοι θα έγραφαν στη γλώσσα τους! Κι ας μην ξεχνάμε, ότι η ελληνική είναι μια γλώσσα από την οποία έχουν δανειστεί όλες σχεδόν οι άλλες γλώσσες του κόσμου! 
Ας τη διατηρήσουμε όσο το δυνατόν αναλλοίωτη!


12 σχόλια:

  1. Συνφωνω παρα πολυ Κυρια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρια ελενη συμφωνουμε μ'αυτο που γραψατε. Αννα Κικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδη και εγω γραφω στο facebook γκρικλις θα γραφω κανονικα ελλινικα γιατι καταλαβα οτι αμα συνεχισω θα ξεχασω την ορθωγραφια των λεξεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλιτα με εσάς κυρία επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να γράφει κανείς Ελληνικά παρά greeklish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νεκταριος και Αργυρης21 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:27 π.μ.

    Αυτο που γραψατε ειναι το πιο σωστω απο ολα τα αλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιωαννα και Αννα-Μαρια.21 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:28 π.μ.

    Εμενα μαρεσει πολυ αυτη η ιδεα και συμφωνω παρα πολυ γι αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλιτα με σας κυρία επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να γράφει κανείς Ελληνικά παρά greeklish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρια Ελενη επειδη γραφω και εγω στους φιλους μου γραμμα αμα κανω λαθος δεν θα μπωρο να το σβησω ενω σε χαρτι μπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλα εκανε ο κυριος Βαγγελης που σταματησε να γραφει με greeklish

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.