Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εβδομάδα κλειστής τηλεόρασης

Ζουζουνάκια, 
Σήμερα διαβάσαμε το κειμενάκι της σελίδας 37 του γ’ τεύχους της γλώσσας. Το κείμενο αυτό αποτελεί διασκευή ενός άρθρου που θα βρείτε εδώ ολοκληρωμένο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το θέμα.  
Ο στόχος που θέτουμε είναι  δύσκολος. Μια ολόκληρη βδομάδα χωρίς τηλεόραση μοιάζει σαν κάτι το ακατόρθωτο! Πολλοί από σας δεν θέλετε να χάσετε τα καινούρια επεισόδια των αγαπημένων σας σειρών, άλλοι πάλι νιώθετε συντροφιά (;!) όταν είναι ανοιχτή η τηλεόραση κ.α. Σαφέστατα θα μου πείτε πως η τηλεόραση έχει πολλά θετικά. Μάλιστα μερικά από αυτά, τα διαβάσαμε και στο ίδιο μας το βιβλίο… Αλλά δυστυχώς, η σημερινή τηλεόραση έχει περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά. Το βλέπετε κι εσείς άλλωστε. Και πιστέψτε με, μετά από αυτή τη βδομάδα που θα ακολουθήσει, θα σας γίνει βίωμα πως υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες πιο ωφέλιμες, πιο ευχάριστες και πιο παρεΐστικες για να ασχοληθούμε, από το να καθόμαστε μπροστά στο «χαζοκούτι».
Ενδεικτικά αναφέρω ό,τι είπαμε όταν συζητούσαμε την άσκηση 5:
Δε θα ήταν άσχημο να κλείναμε για μερικές μέρες την τηλεόραση γιατί :
θα παίζαμε περισσότερο με τους φίλους μας.
θα ακούγαμε περισσότερο μουσική.
θα παίζαμε περισσότερο με τα παιχνίδια μας.
θα αφιερώναμε περισσότερο χρόνο στα μαθήματά μας.
θα διαβάζαμε περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία.
θα είχαμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στην οικογένειά μας.
θα τακτοποιούσαμε το δωμάτιό μας και θα ξεκουράζαμε έτσι τη μητέρα μας.
Τι λέτε; Ξεκινάμε; Το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τους κανόνες όλοι μαζί:
Κανόνας πρώτος και σημαντικότερος:
Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, συμμετέχει όποιος το θέλει! Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα! Σκοπός μας είναι να απαγκιστρωθούμε από την τηλεόραση και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα να κάνει κανείς από το να κάθεται μπροστά στο χαζοκούτι!
Κανόνας δεύτερος:
Δημιουργήστε μια ομάδα από συμμαθητές, φίλους, γονείς και συγγενείς, οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Προσπαθήστε όλοι μαζί να βρείτε δραστηριότητες να κάνετε, όσο η τηλεόραση είναι βγαλμένη από την πρίζα! 
Κανόνας τρίτος:
Επειδή αντιλαμβάνομαι πως αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη , ας προσπαθήσουν όσοι δεν μπορούν εντελώς να την κλείσουν, να την ελαττώσουν σημαντικά. Τι εννοώ; Πολλοί από μας έχουν μόνιμα ανοιχτή την τηλεόρασή τους, ακόμα κι όταν δεν έχει κάποιο πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί φασαρία μέσα στο σπίτι. Επιπλέον δεν προσφέρει καμία ψυχαγωγία και σαφέστατα δεν προσφέρει συντροφιά. Καλό θα ήταν λοιπόν, για όσους δεν θέλουν να κρατήσουν την τηλεόρασή τους κλειστή  για μια εβδομάδα, τουλάχιστον να την ανοίγουν μόνο για να δουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει. Είναι κι αυτό μια νίκη. 
Μάλιστα, αν επισκεφτείτε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, η οποία δυστυχώς είναι στα αγγλικά, θα μπορέσετε να διαβάσετε για την προσπάθεια αυτή που γίνεται σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα έχει διάφορες προτάσεις για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου που θα προκύψει από την κλειστή τηλεόραση. Όμως κι εγώ από τη μεριά μου, δεσμεύομαι να σας προτείνω κάθε μέρα και μια δραστηριότητα να κάνετε, άλλοτε εδώ και άλλοτε στην τάξη μας!
Στο τέλος θα δημιουργήσουμε αφίσες για το κατόρθωμά μας, με σκοπό να το προωθήσουμε και στους υπόλοιπους συμμαθητές μας και να γίνεται κάθε χρονιά στο σχολείο μας!
Σας παραθέτω και μερικά βιντεάκια για το θέμα, καθώς και ένα βιντεάκι διασκευή για την προσπάθειά μας, που το έφτιαξα προσαρμόζοντάς το στη δική μας εβδομάδα χωρίς τηλεόραση, από μια αντίστοιχη διαφήμιση που βρήκα στο διαδίκτυο.


Εβδομάδα κλειστής τηλεόρασης 2007 - Διαφημιστικό σπότ

Εβδομάδα κλειστής τηλεόρασης 2011 - Η δική μας διαφήμιση


Πηγή εικόνας: εδώ
Πηγή αρχικού βίντεο: εδώ

1 σχόλιο:

  1. Δύσκολο πράγμα να ξεφύγεις από την τηλεόραση! Είναι σημαντικό να μην έχουμε τηλεόραση ειδικότερα στο δωμάτιό μας! Εύχομαι όλοι, μαζί και με εμένα να ξεφύγουν από το χαζοκούτι και να δούν διαφορετικές δραστηριότητες που θα είναι πιο οφέλημες!! Σημαντική πρωτοβουλία! Καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.