Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ενα κορίτσι της αρχαίας Αθήνας αποκαλύπτεται...

Της Μαίρης Αδαμοπούλου 


«Ζωντανεύει» 2.440 χρόνια μετά τον θάνατό της και δείχνει το πρόσωπό της για πρώτη φορά χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. 
Κυρίες και κύριοι η 11χρονη Μύρτις. Τα μαλλιά της είναι κοκκινωπά. Τα μάτια της καστανά. Τα δόντια της ελαφρώς πεταχτά. Η μύτη της ίσια. Τίποτα στο πρόσωπό της δεν μαρτυρά ότι έζησε και πέθανε πριν από 2.440 χρόνια.

Το όνομά της Μύρτις. Ενα απο τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ηταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους. Το κρανίο της, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Και γίνεται το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας. [.....]

Ποια ήταν όμως πραγματικά η Μύρτις; «Ενα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου», επισημαίνει η αρχαιολόγος Εφη Μπαζιωτοπούλου Βαλαβάνη, η οποία και ανέσκαψε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε η Μύρτις. «Φαίνεται πως το παιδί αυτό υπήρξε ένα απλό, ανώνυμο παιδί, που γεννήθηκε γύρω στο 440 π.Χ., πρόλαβε να αντικρύσει τον Παρθενώνα που μόλις είχε τελειώσει αλλά έζησε και την αρχή του πολέμου. Ηταν ένα κορίτσι που έτρεχε ανέμελο και ξυπόλητο μαζί με τα άλλα παιδιά στους χωμάτινους, στενούς δρόμους της πόλης. Την ονομάσαμε Μύρτιν». 

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4569092&ct=4

2 σχόλια:

  1. Μπράβο στην Ελένη...Μια νέα εκπαιδευτικός με ταλέντο στην επικοινωνία με τα παιδιά.Αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες και με το ιστολόγιο αυτό,δικτυώνει την κοινωνία της τάξης της, στο σχολείο που εργάζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα συγχαρητήρια αξίζουν στους δασκάλους μου, με ιδιαίτερη έμφαση στον τελευταίο! Δήμο, σ' ευχαριστώ που με εμψυχώνεις και με βοηθάς να ξεπερνάω τις όποιες ανασφάλειες έχω και να προχωρώ μπροστά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.