Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κολυμπώντας με τη χελώνα Καρέττα-Καρέττα

H χελώνα Caretta Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και είναι δυνατόν (αν είστε τυχεροί) να την δείτε στη Ζάκυνθο γιατί αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά.
Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις. Η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά. Η Καρέττα-Καρέττα αφήνει τα αυγά της στην ίδια παραλία που γεννήθηκε και η ίδια, οπότε είναι πολύ σημαντικό εμείς οι άνθρωποι να διατηρήσουμε τις παραλίες αυτές καθαρές και με τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γεννιούνται χελωνάκια, αλλιώς κινδυνεύει να χαθεί το είδος και να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η διατροφική αλυσίδα...
Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν. Τα νεογνά μόλις βγούν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και πάμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια.Οταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και μπορείτε να κάνετε για να τις βοηθήσετε θα βρείτε εδώ. Θα τη δείτε στο βίντεο παρακάτω αφού είναι αρκετά δύσκολο να τη δείτε από κοντά.




Πηγές: www.zanteisland.com

www.archelon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.