Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη στο Πλανητάριο



Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το πλανητάριο και είδαμε την ψηφιακή παράσταση "Τα επτά θαύματα του κόσμου". Εντυπωσιαστήκαμε! Μαθητές και δάσκαλοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Μας άρεσε πολύ, είδαμε και μάθαμε χρήσιμα πράγματα! Ειδικότερα, μετά τα γνωστά μας πλέον θαύματα της Αρχαιότητας, γνωρίσαμε τα επτά θαύματα του Ηλιακού μας συστήματος αλλά και τα επτά θαύματα του σύμπαντος. Μάλιστα, για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, στην βιβλιοθήκη της τάξης μας υπάρχει πλέον και το βιβλίο με τίτλο "Μεγάλα θαύματα του κόσμου".

Όταν φτάσαμε στο Πλανητάριο καθίσαμε στο κυλικείο για να φάμε το κολατσιό μας. Στη συνέχεια μπήκαμε στη σειρά και μαζί με πολλά παιδιά άλλων σχολείων μπήκαμε στην εντυπωσιακή αιθουσα προβολής με την θολωτή οθόνη που βλέπετε στη φωτογραφία. Αφού καθίσαμε όλοι ήσυχα-ήσυχα στις θέσεις μας ξεκίνησε η προβολή. Τι ωραία που ήταν! Νιώθαμε σαν να είμαστε σε διαστημόπλοιο και κάνουμε βόλτες στο χρόνο. Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των θαυμάτων της Αρχαιότητας μας άφησαν άφωνους!


Είδαμε την πυραμίδα του Χέοπα, που είναι το πιο παλιό από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά και το μόνο που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια είδαμε του Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας ικάζεται ότι χτίστηκαν περίπου το 600 π.Χ από τον βασιλιά της δυναστείας των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα τον Β’ για να ικανοποιηθεί η σύζυγός του Αμυίτις που νοσταλγούσε τα πράσινα βουνά της πατρίδας της.Έπειτα φτάσαμε στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο.Ο Κροίσος αποφάσισε να χτίσει το ναό προς τιμήν της Θεάς Άρτεμης που ήταν η Θεά της Σελήνης και προστάτιδα των άγριων ζώων και των κοριτσιών.Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της Άρτεμης. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα.


Το τέταρτο από τα επτά θαύματα, δεν είναι άλλο από το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, έργο του γλύπτη Φειδία (γύρω στο 430 π.Χ.)




Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, πέρση σατράπη της Καρίας. Η λέξη μαυσωλείο χρησιμοποιείται από τότε για να δηλώσει μεγάλο, μνημειώδη τάφο. Αυτό το μεγαλοπρεπές έργο χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας περίπου το 350 π.Χ.


Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο τον 3ο αιώνα π.Χ. Είναι το πιο βραχύβιο από τα επτά θαύματα αφού από την ανέγερσή του μέχρι την κατάρρευσή του από ένα σεισμό δεν πέρασαν περισσότερα από 50 χρόνια. Είναι επίσης και εκείνο, για το οποίο γνωρίζουμε τα λιγότερα.


Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία έως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ. Κατασκευάστηκε από κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα. Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο το ψηλότερο ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα. Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φως του ήλιου κατά την διάρκεια της μέρας ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση της διαχειρίστριας. Η επιφύλαξη αυτή κρίνεται απαραίτητη, μιας και το παρόν ιστολόγιο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.